Salasilah Diraja


Kerajaan Perlis Di Bawah Pemerintahan Tujuh Orang Raja

Kewujudan wangsa Jamalullail bermula semenjak abad ke-15 Masihi oleh Muhammad bin Hasan al-Muallim bin Muhammad Asadillah bin Hasan al-Turabi kelahiran Tarim. Tarim adalah sebuah bandar di Hadramaut yang kini berlokasi di Yemen. Walau bagaimanapun apabila nasab kabilah Jamalullail bersambung sehingga Fatimah binti Muhammad iaitu puteri Rasulullah s.a.w, maka umur wangsa Jamalullail dapat disandarkan secara umumnya bermula semenjak keputeraan baginda Rasulullah s.a.w.

Penghulu Arau Pertama :
Tuan Syed Harun Jamalullail (1798-1825)

Destini kabilah ini mula berubah apabila salah seorang keturunan Muhammad bin Hasan al-Muallim yang bernama Syed Ahmad Jamalullail berhijrah ke Kedah pada tahun 1735. Pada tahun 1751, anakanda Syed Ahmad yang bernama Syed Harun Jamalullail telah berhijrah ke Cenak (Chana) yang kini termasuk dalam wilayah Singgora (Songkhla), Thailand. Akibat ancaman daripada Raja Singgora, Syed Harun Jamalullail dan para pengikutnya telah berpindah dari Cenak ke Kedah atau lebih tepat lagi ke daerah Perlis. Beliau telah mengasaskan Mukim Arau. Para pengikutnya pula membuka kampung di kawasan Padang Siding.

10ikon 1smallSultan Dhiauddin Mukarram Shah II yang memerintah Perlis dan Kedah pada masa itu tertarik dengan keperibadian Syed Harun Jamalullail. Lalu baginda mengahwinkan puteri baginda bernama Tengku Sofiah dengan Syed Harun. Sebagai hadiah perkahwinan tersebut, baginda telah menganugerahkan Mukim Arau untuk ditadbir oleh Syed Harun dan keturunannya sebagai penghulu. Perkahwinan Penghulu Syed Harun Jamalullail dengan Tengku Sofiah tidak menghasilkan zuriat. Syed Harun kemudiannya berkahwin Wan Fatimah binti Wan Abdul Rahman yang juga merupakan cucu kepada Dato’ Johan Lela Perkasa, salah seorang pembesar yang berkhidmat di istana Sultan Dhiauddin Mukarram Shah II.

Hasil perkongsian hidup Penghulu Syed Harun Jamalullail dengan Wan Fatimah, mereka telah dikurniakan seorang anak yang dinamakan Syed Hussein pada tahun 1805. Syed Hussein ini turut dijaga dan dididik dengan adat istiadat istana oleh bonda tirinya, Tengku Sofiah binti Sultan Dhiauddin Mukarram Shah II. Demikian juga Sultan Dhiauddin Mukarram Shah II yang menganggap Syed Hussein bagaikan cucunda baginda sendiri. Penghulu Syed Harun telah meninggal dunia pada tahun 1825 ketika mana berlaku peperangan Kedah-Siam (1821-1838). Anakandanya, Syed Hussein telah menggantikan beliau sebagai Penghulu yang kedua bagi Mukim Arau.

Kredit :    Dr. Hazman bin Hassan 
  Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs)
 

 

Aktiviti Kelab PERALIS

{pgslideshow id=16|width=640|height=480|delay=3000|image=L}
Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan portal ini. Paparan terbaik gunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox pada resolusi 1024x768 pixel.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…