Istana Perlis

Istana Perlis aIstana Perlis ialah istana hinggap DYMM Tuanku Raja Perlis di Kuala Lumpur. Istana ini terletak di Jalan Eaton dan menjadi tempat persemayaman Baginda dan kerabat diraja Perlis apabila berangkat menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja dan majlis-majlis keraian lain di ibu negara.

Tapak Istana Perlis pada asalnya ialah sebuah bangunan kerajaan yang beralamat JKR1863, Kia Peng Road, Kuala Lumpur. Sebagai menjunjung titah perkenan DYMM Tuanku Syed Putra Jamalullail, Raja Negeri Perlis ketika itu, Kerajaan Persekutuan telah bersetuju merizabkan tapak berkenaan sebagai istana untuk kegunaan DYMM Tuanku Raja Perlis dan perkara ini telah disembah maklum oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tn. Hj. Mustapha Al-Bakri melalui surat bertarikh 14 April 1951.

Pada tahun 2011, bangunan istana ini telah diroboh dan kerja-kerja pembinaan semula dilaksanakan setelah mengambil kira keadaan fizikal bangunan dan keperluan keselamatan semasa. Pembinaan semula Istana Perlis melibatkan tiga (3) blok bangunan termasuk sebuah blok asrama pekerja bagi menempatkan pegawai dan kakitangan istana yang bertugas di sini. Selain itu, istana ini turut mempunyai Bilik Mengadap bagi acara mengadap oleh Orang Kenamaan dan tetamu Duli-Duli Tuanku. Seni bina dan kemasan istana ini mendapat perkenan pilihan DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail sendiri serta dihiasi dengan potret dan koleksi cenderakenangan yang kebanyakannya dipersembahkan kepada Baginda semasa menjadi Yang di-Pertuan Agong XII.

 

 

Aktiviti Kelab PERALIS

{pgslideshow id=16|width=640|height=480|delay=3000|image=L}
Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan portal ini. Paparan terbaik gunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox pada resolusi 1024x768 pixel.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…