Istana Arau

istanadirajaIstana Arau yang terletak di Arau, Perlis ialah istana rasmi tempat persemayaman DYMM Tuanku Raja Perlis. Sejarah istana ini bermula sekitar tahun 1905 semasa pemerintahan Raja Perlis Ke-4 iaitu Raja Syed Alwi Jamalullail (1905-1943) yang terkenal dengan wawasan Baginda untuk memodenkan sistem pentadbiran kerajaan negeri. Antara inisiatif Baginda dalam memajukan negeri ini termasuklah menubuhkan institusi-institusi kerajaan, mewujudkan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, dan membina bangunan mercu tanda negeri Perlis seperti Bangunan Jam Besar, Masjid Alwi, dan Istana Arau.

Titah perkenan Raja Syed Alwi bagi pembinaan Istana Arau sebenarnya telah mengukuhkan institusi diraja Perlis dan hak wangsa Jamalullail kepada takhta kerajaan negeri Perlis di mana beberapa tahun sebelum itu menyaksikan Ayahanda Baginda, Raja Syed Safi Jamalullail telah berjaya menyelesaikan isu tuntutan oleh Kerajaan Negeri Kedah.

Istana Arau seperti istana-istana rasmi yang lain mempunyai beberapa ruang khas dengan fungsi tertentu. Balairung Seri yang terletak di tingkat atas mempunyai Singgahsana Diraja dan berfungsi sebagai tempat berlangsungnya istiadat-istiadat kebesaran seperti Istiadat Pertabalan dan Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran dan Pingat Negeri. Dewan Bankuet yang terletak di tingkat bawah pula adalah ruang bagi Majlis Santapan Negeri dan majlis-majlis jamuan lain yang diperkenankan oleh DYMM Tuanku Raja Perlis. Selain itu, Istana Arau mempunyai beberapa Bilik Mengadap bagi acara mengadap oleh Duta-Duta dan Orang Kenamaan serta majlis pengurniaan watikah atau tauliah tertentu.

Dari tahun ke tahun, terdapat beberapa pengubahsuaian dan penambahbaikan di Istana Arau selaras dengan keperluan semasa. Pada tahun 2010, Istana Arau telah diwartakan sebagai Tapak Warisan mengikut Akta Warisan Kebangsaan 2005 dan menyaksikan Kerajaan Negeri Perlis terus memberi perhatian terhadap pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan Istana Arau.

Sungguhpun istana adalah sebuah kawasan larangan bagi orang awam, atas limpah perkenan DYMM Tuanku Raja Perlis perkarangan Istana Arau dibuka kepada rakyat jelata semasa program Malam Kilauan Cahaya sempena Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Baginda sejak tahun 2014. Acara ini telah menjadi acara tahunan dan menarik ribuan pengunjung bagi menikmati keindahan lampu hiasan dan landskap serta pelbagai persembahan yang menarik di Istana Arau. 

Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan portal ini. Paparan terbaik gunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox pada resolusi 1024x768 pixel.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…