DYTM Tuanku Raja Puan Muda PerlisDULI YANG TERAMAT MULIA
TUANKU HAJJAH LAILATUL SHAHREEN AKASHAH KHALIL

S.P.M.P.
DOCTOR OF EDUCATION (HONORIS CAUSA) IN HEALTH SCIENCES, UNIVERSIDAD NACIONAL PEDRO
HENRIQUEZ URENA, REPUBLIK DOMINICARAJA PUAN MUDA PERLIS

Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil diputerikan pada 28 Mac 1970 di Hospital Besar Kuala Lumpur hasil perkahwinan Dato’ Khalil bin Akasah dengan Datin Nik Rahimah binti Wan Ahmad. Baginda merupakan puteri kedua daripada empat orang adik beradik perempuan.

Sepintas Lalu
Selepas mendapat pendidikan awal di Sekolah Convent Bukit Nanas, Kuala Lumpur dari tahun 1977 hingga 1984, Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil meneruskan persekolahan di Merton Hall-Melbourne Girls Grammar School, Melbourne, Australia sehingga tahun 1988. Baginda kemudiannya melanjutkan pengajian di La Trobe University, Melbourne, Australia pada tahun 1989 dalam jurusan Sains Kemanusiaan. Tidak terhenti setakat itu, Baginda mengambil inisiatif untuk meneruskan pengajian di Universiti Sains Malaysia (USM) dalam bidang Sarjana Pentadbiran Awam sebelum menamatkan pengajian pada tahun 2014. Pada masa ini, Baginda dalam proses untuk menggenggam segulung Ijazah Falsafah Kedoktoran dalam bidang Pengajian Islam dari Universiti Malaya. Terdahulu, Baginda pernah dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat (Honoris Causa) dalam bidang Sains Kesihatan daripada Universidad Nacional Pedro Henriquez Urena, Republik Dominica. Baginda turut berpeluang menghadiri kursus asas Bahasa Mandarin, Perancis, Sepanyol dan Jerman sebelum ini.


Terbinanya Mahligai Cinta
Selepas menamatkan pengajian, Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil pernah menabur jasa di syarikat milik ayahanda Baginda, ASIE Sdn. Bhd. sebagai Pengurus Pentadbiran dari tahun 1992 hingga 1995. Lebih kurang 6 tahun menyulam kasih, Baginda mendirikan mahligai setelah diijabkabulkan dengan Tuanku Syed Faizuddin Putra pada tanggal 9 Mei 1994 sebagai bukti ikatan cinta yang tersimpul rapi. Setahun berlalu, Baginda kemudiannya mengambil keputusan meletakkan jawatan di ASIE Sdn. Bhd. supaya dapat memberikan sepenuh perhatian kepada rumahtangga dan mengiringi Tuanku Syed Faizuddin Putra ke Madrid, Sepanyol apabila Baginda ditukarkan ke sana. Hasil perkahwinan, Baginda berdua telah dikurniakan dua orang puteri serta seorang putera iaitu YAM Sharifah Khatreena Nuraniah Jamalullail (10 Februari 1995), YAM Sharifah Farah Adriana Jamalullail (4 Mac 2001) dan YAM Syed Sirajuddin Areeb Putra Jamalullail (12 April 2009). Walau pun sesudah berumahtangga, Baginda masih meneruskan minat dan bakat yang sekian lama terpendam. Selain membaca, melukis dan berseni, Baginda meminati sukan luncur ais, jet ski dan berenang. Baginda pernah mengambil bahagian dalam Perlis Marathon pada tahun 2015 dan 2016 serta Spartan Race 2016.

Resam Melentur Buluh
Pendidikan awal kanak-kanak mampu menyediakan generasi yang mempunyai ketahanan untuk menghadapi cabaran dari aspek fizikal dan mental, menumpukan perhatian dan membina daya keintelektualan. Menyedari hakikat tersebut, Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil amat memberikan perhatian kepada aspek berkenaan. Selaku Penaung Smart Reader Worldwide misalnya, Baginda tidak pernah jemu untuk mengutarakan idea agar sistem pendidikan awal kanak-kanak yang dibangunkan lebih teratur dan mantap. Baginda juga tidak pernah melupakan kanak-kanak yang kurang bernasib baik terutama golongan autisme. Sebagai Penaung Persatuan Kebangsaan Austime Malaysia Cawangan Perlis, Baginda telah memulakan inisiatif bagi mengumpul dana agar sebuah pusat autistik (A-Heart Centre) dapat dibangunkan di Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). Pusat ini diharapkan dapat menyediakan platform yang terbaik untuk memberikan penjagaan serta pendidikan yang lebih sempurna kepada golongan istimewa ini kelak. Baginda dalam pada masa yang sama turut menaungi Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia.

Di Puncak Menara Gading
Setelah diperkenan oleh DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, Canselor UniMAP, Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil dilantik sebagai Pro Canselor UniMAP yang pertama pada 28 Jun 2009 sehingga ke hari ini. Baginda merupakan individu penting yang menyokong inisiatif DYTM Tuanku Canselor dalam merangka strategi bagi memastikan keterlihatan UniMAP selain meningkatkan kebolehpasaran graduannya. Idea-idea yang dilontarkan Baginda sering kali menjadi rujukan untuk memastikan UniMAP mengekalkan momentum kecemerlangannya. Sebagai Pengerusi Yayasan Tuanku Fauziah (YTF) pula, Baginda acap kali menekankan kepentingan pemerkasaan golongan wanita untuk menjadi lebih cemerlang. Ianya selari dengan matlamat penubuhan YTF itu sendiri iaitu Women in Search of Excellence. Memasuki tahun kedua, YTF telah berkolaborasi dengan Josai International University (JIU), Tokyo, Jepun di bawah Program Kepimpinan Wanita selama setahun. Program ini diharapkan akan dapat melahirkan pemimpin wanita yang dinamik.

Tiada Istilah Penat
Dalam kesibukan tugas sedia ada, Tuanku Hajjah Lailatul Shahreen Akashah Khalil masih mampu meluangkan masa untuk bergiat aktif dalam bidang ketenteraan. Lantaran itu, Baginda telah dianugerahkan Mejar Kehormat Askar Wataniah pada tahun 2012. Saban tahun, Baginda turut mengambil kesempatan untuk mengiringi DYTM Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail selaku Komander Rejimen 504 Askar Wataniah bagi melahirkan rasa penghargaan ke atas pengorbanan anggota keselamatan yang mempertahankan kedaulatan negara ketika bersama-sama berangkat ke Program Jalinan Kasih Kerajaan Negeri Perlis ke Negeri Di Bawah Bayu pada setiap bulan Ramadhan. Program ini bermatlamat untuk menyuntik semangat kepada para perwira di perbatasan dalam kawasan Op Pasir serta mengurniakan sumbangan Aidilfitri. Selang setahun, Baginda turut mengiringi DYTM Tuanku Komander dalam Lawatan Kerja Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Universiti Awam (UA) ke luar negara. Dengan penglibatan dan komitmen tidak berbelah bahagi Baginda dalam memastikan kelangsungan institusi-institusi dan badan-badan yang dinaungi, pelbagai aktiviti dan program telah direncana dan diatur gerak demi manfaat rakyat Malaysia amnya dan rakyat Perlis khususnya. Kesejahteraan dan kemaslahatan rakyat sentiasa menjadi keutamaan Baginda.


Dirgahayu Tuanku.

 

 

 

Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan portal ini. Paparan terbaik gunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox pada resolusi 1024x768 pixel.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…