Sejarah Galeri Diraja Arau

Galeri DiRaja Arau telah disempurnakan perasmiannya oleh DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail, Raja Perlis pada 4 Mei 2005 bersamaan 25 Rabiul Awal 1426 Hijrah yang pada ketika itu merupakan Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Ke 12. Aras bawah bangunan ini menempatkan Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis. Manakala di tingkat atasnya pula menyaksikan koleksi-koleksi Almarhum Raja Syed Alwi Ibni Almarhum Raja Syed Saffi, Almarhum Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail dan DYMM Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Tuanku Syed Putra Jamalullail tersergam indah.

Galeri ini tidak dibuka kepada orang ramai pada kebiasaanya. Walau bagaimana pun, pelawat boleh mengunjungi Galeri ini atas limpah perkenan DYMM Tuanku Raja Perlis. Pihak yang berhasrat untuk melawat Galeri ini bolehlah mengemukakan permohonan secara bertulis kepada Setiausaha Sulit Kanan Kepada DYMM Tuanku Raja Perlis ( Klik di Sini).

Galeri ini sentiasa menerima kunjungan pelawat dari dalam dan luar negara termasuklah tetamu-tetamu kenamaan, tokoh-tokoh antarabangsa, tetamu luar negara, persatuan-persatuan dan badan-badan bukan Kerajaan serta pelajar-pelajar sekolah antara lainnya. Sempena Sambutan Ulang Tahun Keputeraan DYMM Tuanku Raja Perlis setiap tahun, Galeri ini akan dibuka kepada seluruh rakyat jelata semasa Program Malam Kilauan Cahaya.


 

 

Aktiviti Kelab PERALIS

{pgslideshow id=16|width=640|height=480|delay=3000|image=L}
Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan portal ini. Paparan terbaik gunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox pada resolusi 1024x768 pixel.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…