Keutamaan beragama harus jadi agenda umat Islam – Raja Muda Perlis
Dalam era di mana ‘hujung’ dan ‘pangkalnya’ semakin sukar dikenal pasti, ditambah dengan arus globalisasi dan kemodenan, keutamaan beragama harus menjadi agenda seluruh umat Islam.

 

Selari dengan sunnatullah yang menetapkan dalam kesukaran itu adanya ganjaran dan pahala yang banyak, adalah tidak mustahil sesuatu usaha yang awalnya dilihat sukar untuk mengislahkan masyarakat ramai, akhirnya dipermudahkan dan berkesan mewujudkan kesedaran dan kematangan dalam kalangan umat untuk terus menghayati agama yang sebenarnya.

 

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selepas berkenan berangkat mempengerusikan mesyuarat khas kerjasama pendidikan antara Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan Pimpinan Pusat Muhammadiyah, Indonesia yang dilaksanakan melalui dalam talian.

Mengetuai delegasi dari Indonesia ialah Ketua Umum Pimpinan Pusat Muhammadiyah, Prof. Dr. Kiyai Haji Haedar Nashir. Turut mengambil bahagian ialah Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Tinggi Malaysia, Prof Datuk Dr Husaini Omar.

Hadir sama ialah Mufti Negeri, Prof Madya Datuk Arif Perkasa Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj Mohd Nazim Mohd Noor dan Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs), Prof Emeritus Dato Dr Kamarudin Hussin.

Titah Tuanku Syed Faizuddin Putra yang juga merupakan Tuanku Yang DiPertua MAIPs lagi, sebarang kesukaran atau cabaran itu, bukanlah alasan untuk tidak meneruskan usaha baik kerana sesuatu kesungguhan itu tidak dinilai dari hasilnya tapi dilihat pada keikhlasan dan kesanggupan melaksanakannya.

 

Sementara itu, Mohd Asri berkongsi pandangan bahawa Perlis dan Muhammadiyah yang merupakan sebuah organisasi Islam besar di Indonesia mempunyai banyak persamaan terutamanya dalam seruan dan gesaan untuk membebaskan bukan sahaja pemikiran, malah amalan dan ritual agama seharian daripada penyerahan dan turutan tanpa dasar kukuh agama, kepada semakan semula dalil berteraskan Al-Quran dan Al-Sunnah.

Atas dasar usaha itu jugalah, mesyuarat berkenaan diadakan bagi membincangkan pelbagai agenda dan pendekatan dakwah serta pendidikan semasa, sebagai usaha pendedahan kepada kepentingan dalil dan kaedah yang benar dalam beragama.

Untuk rekod, pada November 2019 lalu Tuanku Syed Faizuddin Putra telah menerima undangan untuk berangkat ke Pekanbaru, Riau untuk merasmikan ‘The 1st International Seminar On Regional Tajdid’ dan juga menghadiri forum ‘Tabligh Akbar berjudul ‘Bagaimana Berinteraksi Dengan As-Sunnah Di Era Kontemporari’ di Masjid Raya An-Nur Pekanbaru.

Tuanku Raja Muda juga turut berangkat menghadiri satu program yang diaturkan bersama Pimpinan Muhammadiyah Wilayah Riau yang diadakan di Pondok Pesantren Mu’alimin Muhammadiyah Bangkinang selain menyaksikan majlis pemeteraian Penandatanganan Perjanjian Persefahaman kerjasama di antara pihak MAIPs dengan Pimpinan Pusat Muhammadiyah Indonesia.Aktiviti Kelab PERALIS

{pgslideshow id=16|width=640|height=480|delay=3000|image=L}
Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan portal ini. Paparan terbaik gunakan Google Chrome atau Mozilla Firefox pada resolusi 1024x768 pixel.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…