Direktori

Media

Informasi

Tutup
<<  November 2014  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Visitor : 6 guests online
Print

Alat-Alat Kebesaran

Al-Quran


Alat kebesaran dan kesucian yang unggul, lambang seorang raja beragama Islam memerintah Negeri Perlis.

Al-Quran
Keris Pendek DiRaja

Keris Pendek DiRaja


Keris ini dipakai oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja ketika diadakan upacara pertabalan dan upacara perayaan rasmi Kerajaan Negeri.

Pedang DiRaja


Pedang ini digunakan dalam upacara pertabalan seseorang raja. Pedang yang berasal daripada raja Pattani iaitu nenda Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja Perempuan.

Pedang DiRaja
Tengkolok DiRaja

Tengkolok DiRaja


Tengkolok DiRaja diperbuat daripada kain tenunan warna hitam bersulamkan benang emas. Bentuk ikatannya dinamakan Putera Kayangan. Di bahagian hadapan tengkolok itu dipasang lambang Negeri Perlis iaitu ukiran tangkai padi, hasil utama Negeri Perlis. Lambang ini diperbuat daripada emas putih.

Gendik DiRaja


Gendik ini bertatahkan batu permata, terdapat ukiran dua bentuk tangkai padi, hasil utama Negeri Perlis. Gendik ini diperbuat daripada emas putih iaitu perhiasan kebesaran yang dipakai oleh D.Y.M.M. Tuanku Raja Perempuan Perlis ketika diadakan upacara-upacara rasmi DiRaja.

Gendik DiRaja
Kalung DiRaja

Kalung DiRaja


Kalung ini ialah rantai leher yang dipakai oleh D.Y.M.M. Tuanku Raja Perempuan Perlis yang diperbuat daripada emas putih bertatahkan penuh dengan permata berlian.

Tepak Sirih DiRaja


Digunakan dalam adat istiadat perkahwinan DiRaja, terdiri daripada 11 bekas termasuk bekas sirih, pinang, kapur dan gambir. Ia diperbuat daripada perak.

Tepak Sirih DiRaja
Tombak Lembing DiRaja

Tombak dan Lembing DiRaja


Alat yang digunakan oleh pengiring raja, mengiringi Raja berangkat terutama ketika diadakan upacara pertabalan dan dalam sesuatu majlis rasmi DiRaja.

Singgahsana


Merupakan tempat bersemayam DiRaja, lambang takhta Kerajaan Negeri Perlis. Singgahsana ini dibina pada tahun 1986 menggunakan kayu jati pertama yang terdapat dalam Negeri Perlis.

Singgahsana
Payung Kuning DiRaja

Payung Kuning DiRaja

 
 

Penafian: Kerajaan Negeri Perlis tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

© 2008. Kerajaan Negeri Perlis